Det passer ikke i dag

«Når har vi egentlig tid til å hjelpe?» spør artikkelfortfatteren i denne teksten. Hun øver seg på å alltid være klar, selv om det ikke passer.

Når passer det? Det passer aldri. Det tar tid, akkurat når jeg ikke har tid. En annen gang kanskje, når jeg har tid. Da kan jeg gjerne hjelpe. For jeg vil gjerne hjelpe. Jeg vil gjerne bry meg. Jeg vil gjerne være en venn. Bare ikke nå. Jeg har allerede en plan, noe annet viktig jeg skal gjøre.

Så oppdaget jeg det. At det aldri kom til å passe. Så om jeg virkelig ønsket det, måtte jeg gjøre det selv om det ikke passet. Når passer det at barnet ditt skriker? Faller på sykkelen? Når passer det å gå sakte og hjelpe den gamle damen? Når passer det å besøke den ensomme naboen eller din egen bestemor? Når passer det å besøke de som akkurat har kommet til landet vårt og aldri har vært her før? Mitt svar er «akkurat nå». Jeg kan ikke gjøre alt, men samtidig velger jeg hva jeg gjør. Hva jeg gjør akkurat nå. Ikke hva jeg gjør senere. Jeg vet ikke hva som vil skje senere. Men i dag kan jeg velge. I dag kan jeg si ja. I dag kan jeg stoppe opp og gripe muligheten.

Jeg oppdaget at invitasjonen til å være en venn, ofte kom i øyeblikk hvor jeg ikke var klar. Derfor bestemte jeg meg for å øve på å være klar, fordi det krevde at jeg reagerte raskt. Jeg ville øve opp min reaksjonsevne akkurat som idrettsutøvere. De må reagere når ballen kommer, ikke 10 sekunder senere. Derfor begynte jeg å trene på å være klar på beleilige og ubeleilige tidspunkt. Plukke opp en genser som hadde falt ned. La noen komme før meg i kassa. Gå litt saktere hjem med øynene åpne. Alt for å være klar når muligheten kom.

Og det hadde en effekt. En dag sto en nydelig dame, i bunnen av en lang trapp, med mye mat å bære på. Hun hadde tatt seg en hvilepause. Før ville jeg tenkt tanken på å hjelpe når jeg selv alt var oppe. Nå var reaksjonen min trent opp. ”Kan jeg hjelpe?” spurte jeg og tok posene. Vi nordmenn er litt dårlige på å ta i mot hjelp, så jeg måtte insistere. Men da hun forsto at jeg virkelig mente det, var hun evig takknemlig. Vi gikk sakte opp trappene, og hun fikk ta den hvilen hun trengte. Lungene hennes fungerte ikke så godt og det var en påkjenning å bære tungt. Vi begynte å prate, og nå har jeg en ny venn.

Jeg er ung og har et travelt liv nå, og tenker; «kommer jeg noen gang til å ha tid til å få barn?». Helt klart ikke, men jeg kommer til å velge å ha tid til å få barn. Jeg vil gjerne bli kjent med flere fra ulike nasjoner. Kommer jeg til å få bedre tid om et år? Vel, det har jeg ingen anelse om. Så da ei nydelig dame fra Eritrea spurte meg om veien til Kiwi, valgte jeg å følge henne dit og foreslo at vi kunne møtes å snakke norsk om hun ville. En tid senere fikk jeg en melding om det passet å møtes. Akkurat den dagen skulle jeg feire bursdagen min, men før jeg fant en god unnskyldning, inviterte jeg henne til å komme. Det er jeg så glad for at jeg gjorde. Nå har jeg en ny venn.

Når passer det å invitere noen på middag? «Huset er ikke rent», sier du kanskje. Da må du slutte å ta deg selv så høytidelig. Det er mennesker rundt deg som er ensomme og som savner noen å spise middag med. De bryr seg lite om du har støvsugd. «Det er ikke nok mat!» sier du. Kok noen pølser eller lag en suppe, her i Norge har vi nok mat. «Vi har ikke noe å prate om, vi kjenner hverandre ikke så godt.» Det kommer aldri til å bli bedre om du ikke lærer deg å tåle noen kleine situasjoner. Mest sannsynlig får dere noe å le av senere. Vi har altfor mange gode unnskyldninger. Problemet er at de er kjempedårlige.

Du og jeg kommer aldri til å ha tid til noen andre enn oss selv, om vi ikke aktivt bestemmer oss for å ha det. Det er muligheter rundt deg hele tiden. Men du kommer ikke til å se dem, om du ikke trener deg opp og velger å ta dem. Det er ikke lett å flytte til en ny plass i Norge. Vi er ikke de enkleste å bli kjent med. Det syns jeg vi skal gjøre noe med. For vi er skikkelig bra folk som det er verdt å bli kjent med. Derfor sier jeg «kom på middag!» og håper du vil begynne å gjøre det samme.

(Artikkelen er hentet fra Mot Målet #2 2016)

Resente artikler
Arkiv
Følg oss
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon