Da Jesus møtte dama «alle snakket om

Historien begynner med at Jesus bryter en regel. Den fortsetter med at han bryter tre til. Det ender med at han sjokkerer disiplene.

Jesus og disiplene skal gå fra Judea i sør til Galilea i nord. Det er ikke første gang disiplene går denne strekningen på omtrent 11 mil, noe som vanligvis betyr 2-3 dager til fots. Trass i den lange reisen, går jødene vanligvis en omvei, fordi den korteste veien går gjennom Samaria, et område jødene helst ikke ønsket å være i.

Bryter første regel

Samaritanene hadde samme religiøse røtter som jødene, selv om de etnisk sett var distinkte fra jødene. De hadde utviklet lignende religiøse praksiser som jødene, men benyttet egne religiøse tekster og mente et fjell i Samaria var stedet man skulle tilbe. Trass mange likheter, var det store kulturelle og relasjonelle forskjeller.

Nå skal Jesus gå fra Judea til Galilea. Og her bryter han den første «regelen». Han tar med seg disiplene og går den raskeste veien – rett gjennom Samaria.

Han møter henne

Klokken er blitt 12, solen står midt på himmelen, og Jesus og følget ankommer Jakobsbrønnen utenfor byen Sykar i Samaria, omtrentlig halvveis. Jesus er svært trøtt og sender disiplene opp til byen for å kjøpe mat. Selv hviler han med brønnen.

Etter en stund kommer en samaritansk kvinne. Alene. Overrasket over at det sitter en jødisk mann der, skvetter hun idet han spør henne om vann.

Og dermed bryter Jesus ytterligere tre regler: Han snakker med en kvinne han ikke kjenner, hun er attpåtil samaritaner og han ber henne om hjelp.

Så begynner samtalen.

Hvor mange menn?

Samtalen handler først om vann, så om Det levende vann og deretter om livet til kvinnen. Raskt forstår vi at dette er en kvinne som ikke tilhører det respekterte lag av befolkningen.

Jesus kommuniserer uten å fordømme henne og forteller henne ting om livet hennes som han ikke har forutsetning for å vite noe om. Hun har vært gift mange ganger, og nå lever hun med en mann som ikke er hennes.

Samtalen ender med at Jesus forteller henne at han er Messias, den både jødene og samaritanene venter på. Overrasket og fortumlet, glemmer hun krukkene og løper tilbake til landsbyen for å fortelle det som har skjedd.

Disiplene kommer med mat

Disiplene ser at han snakker med henne og småpratet nå seg imellom om dette, men ingen tør spørre hvorfor han snakket med en samaritansk kvinne.

Raskt gjør de seg klar til å spise, men overraskes nok en gang. Jesus vil nemlig ikke ha mat, selv om han noen minutter tidligere hadde vært så trøtt at han ikke orket å gå inn til byen.

«Jeg har mat å spise som dere ikke vet om», sier han.

I mellomtiden kommer kvinnen til landsbyen og roper ut at hun har truffet en mann som har fortalt henne alt hun har gjort.

Juicy facts

Jeg vil tro at mange i landsbyen sperret øynene opp da hun sprang rundt og forsøkte å samle sammen mennesker: «Jeg har truffet en mann som har fortalt meg alt jeg har gjort. Han er kanskje Messias!».

Mange følger etter henne, ned stien til brønnen. Noen er nysgjerrige og ønsker å få vite noen «juicy facts» om kvinnens liv. Hun er jo ikke akkurat kjent som den mest bluferdige kvinnen i landsbyen. Andre ser at noe har skjedd med henne – at det er et nytt lys i øynene hennes.

Jesus peker på henne

Mens Jesus og disiplene snakker om mat, står disiplene fortsatt med ryggen til landsbyen. Jesus, som har utsikt mot landsbyen, ser nå kvinnen i spissen for et lite opptog som kommer mot dem. Da sier han, mens han peker på den brokete forsamlingen som nærmer seg brønnen: «Ennå er det fire måneder til innhøstningen. Men jeg sier dere: Løft blikket og se på markene! De står alt hvite mot høst.»

Den dagen kom mange samaritanere til tro på Jesus som deres Messias. Dette skjedde først og fremst på grunn av kvinnens vitnesbyrd. Den umiddelbare forvandlingen i hennes liv var troverdig.

Du kan lese historien i sin helhet i Johannes 4,3-42.

(Artikkelen er hentet fra Mot Målet #2 2016)

Resente artikler
Arkiv
Følg oss
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

© 2021 Ungdom i Oppdrag

Youth With A Mission Norway

MM19 DTS ad.jpg