Har ledet 55 DTS-er for barn


«Gud har ikke barnebarn, bare barn», sier Magrete og Thor Stensby. Denne vinteren leder de Foundation School for 55. gang. Dette er en DTS for barn.

Hvert år kommer mange familier fra hele verden til Ungdom i Oppdrag senteret Kona på Hawaii for å gå på ulike skoler. Noen av disse familiene er norske. I mer en tolv år har familien Stensby ledet Foundation School, en tre måneders DTS for barn mellom 4 og 17 år. Det har til sammen blitt hele 55 kurs.

Ikke matte og engelsk

Magrete (52) og Thor (54) er fra Songdalen utenfor Kristiansand, og er utsendte feltarbeidere fra UIO Kristiansand. De bor og jobber på et av verdens største UIO-sentre, på en stor øy i Stillehavet med strender og palmesus. I et miljø med stor utskiftning, og med mange internasjonale misjonsledere som kommer forbi, er Stensby noen som bringer stabilitet og bærekraft til senteret.

«Vi ønsker at familier skal bli den enheten Gud har tenkt, med en forståelse av hvem Gud er», sier Magrete, på sin nå avslipte sørlandsdialekt.

Foundation School er en DTS for barn og har lite fokus på fag som matte og engelsk. Mange foreldre, spesielt fra kulturer der god skolegang og karriere er viktig, er skeptisk til å la barna være tre måneder ute av det vanlige skoleløpet.

«Vi tror at når hodet og hjerte faller på plass, så presterer de bedre akademisk» sier Thor.

Som utdannet lærer opplever han dette som drømmejobben. Hvert semester opplever de at når barna vokser i sin relasjon til Jesus og blir bedre kjent med seg selv, så modnes de faglig også.

«Vi ser ofte at enkle ting som barns håndskrift forbedres», fortsetter Magrete. Selv om de ikke har fokusert på det, vokser elevene også faglig.

Takknemlige familier

«Barna får forstå hvem de er i Jesus, at de er helt greit å være annerledes. At de faktisk er skapt til det», fortsetter hun. Når jeg spør om de ser mye resultat av arbeidet de driver, ser de på hverandre, før Magrete svarer:

«Vi får være med å snu skipet, og da ser du ikke resultatene med en gang». Men etter å ha holdt på med dette i mange år, opplever de at det nå hvert semester kommer tidligere studenter av dem tilbake til Kona for å gå på DTS. De får også ofte brev fra ulike skoler verden over, der lærerne takker for den forandringen de ser i elevene som er kommet tilbake til sine vanlige klasser.

«Vi ser jo også at Gud bruker barna i dag», sier Magrete. De har ofte stunder sammen i bønn og lovsang, og denne dagen hadde en av 10 åringene bedt for en av de voksne med vond rygg. «Hvorpå vedkommende ble helbredet!»

Ventelister

Det er et intenst liv på senteret, der de både jobber og bor på selve basen. «Dette er for oss et kall og en livstil», sier Magrete, mens gressklipperen overdører palmesusen. På dagtid underviser de barna og leder ulike trinn på skolen, på ettermiddagen er det møter og planlegging av neste skole. «Vi har allerede søknader inne for 2019» fortsetter hun. På kveldene har de ofte undervisning for foreldrene og oppfølging. «Vi har tre fokus, våre studenter, familiene og foreldrene», sier Thor.

Hvert semester kommer det nye barn og nye foreldre, og mer enn en gang har navna stokket seg rundt for dem. For ekteparet Stensby er verden blitt liten av å bo på Kona. «Verden kommer til oss og inn i klasserommet», sier Thor, «og vi har fått venner i hele verden». Dette er et sted for multiplisering, der mennesker trenes og sendes ut. Det er derfor stadig utskiftninger, også blant stab. «Vi lærte fort at vi må være fleksible», sier Magrete. «Her endrer spillereglene seg kvartalsvis», sier hun med et smil.

Men med stadig utskiftninger, opplever de også at de ofte kan mangle stab til Foundation skolen. Til semesteret som starter i april, er 60 elever tatt inn, og 7 er på venteliste. Foreløpig er det bare Thor og Magrete, samt to stab til. Men det ordner seg alltid. «Gud har alltid vært trofast, vi må bare være kreative», sier Magrete.

Hverdagsliv på Kona

De opplever ofte konkret Guds trofasthet, og peker rundt i stua på ting de har fått. I hjørn-et av stua står en massasje stol, som en dag plutselig stod på døra. «Vi hadde jo aldri brukt så mye cash på en slik stol», sier Magrete. Etter mange år i USA er det ofte lettere å finne ordene på engelsk, enn norsk.

De er aktive i lokalsamfunnet og har sine nærmeste venner utenfor basen. Thor har i mange år også vært lokalskolens fotballtrener og blir av mange i byen bare kalt «Coach Thor». De tar også initiativ i å samle alle nordmenn som jobber eller går på skoler her på Kona. Både 17. mai og advent feires på norsk vis. «Men vi ønsker også at alle nordmennene som kommer hit skal bli kjent med UIO i Norge også», sider de. «Så de kan engasjere seg når de kommer hjem». Derfor fikk Mot Målets reporter anledning til å dele fra UIO Norge på forrige norgeskveld, som samlet rundt 30 nordmenn.

Sykdom

Da familien Stensby første gang kom til Hawaii for å gå på DTS i 1999, var det mest for å gjøre noe fint sammen som familie. Magrete har Multiple sklerose og på den tiden var hun avhengig av krykker og rullestol. Hun opplevde at hun kunne begynne å gå uten hjelpemidler og etter 12 år ble drømmen virkelig for Thor; å kunne gå på tur med sin kone, hånd i hånd. Det har siden den gang vært både mange kamper og seiere. Magrete har vært gjennom mange operasjoner, cellegift og strålebehandling for kreft. Fortsatt er hun under medisinsk behandling for dette. "Vi må leve dagen i dag, og ikke bekymre oss for i morgen», sier hun. Hun har opplevd hvordan hun hver dag kan være takknemlig for det hun faktisk har, og ikke fokusere på det som ikke er så bra eller på sykdommen. «Når det stormer, må vi se oppover». «Vi er 100 prosent avhengig av Jesus», fortsetter Thor. Han kan i motsetning til Magrete noen ganger kjenne på frykt for hva som kan komme. Men opplever at Gud er nær og han holder fast på løftene Gud har gitt dem.

«Ikke sett livet på vent, mens du venter på helbredelse. Gå med det du har!», avslutter Magrete, i det hun løper ut for å fortsatte å investere inn i andre familier.

Resente artikler
Arkiv
Følg oss
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

© 2021 Ungdom i Oppdrag

Youth With A Mission Norway

MM19 DTS ad.jpg