Ikke lenger homoaktivist


«Det gode budskapet er ikke at Gud endret meg fra homofil til hetero. Mitt vitnesbyrd handler om at jeg var fortapt, men ble et Guds barn», sier Richard Oostrum som idag arbeider for Ungdom i Oppdrag i Amsterdam.

Som tenåring oppdaget Richard Oostrum at han var mer tiltrukket av gutter enn av jenter. Det opplevde han som ubehagelig.

«Jeg hatet meg selv for følelsene mine. Jeg ville være normal og fryktet å miste venner. En stund forsøkte jeg å undertrykke følelsene, men i begynnelsen av tyveårene aksepterte jeg meg selv som homofil», sier Oostrum. Han vokste ikke opp i noe kristent hjem og møtte full støtte fra familien da han begynte å komme hjem med mannlige kjærester.

Homoparade. I mer enn ti år var Richard Oostrum en homofil aktivist og kjempet for homofiles synlighet. Han gikk i homoparader og brukte mye tid på homobarer. Som svømmer på et høyt nivå startet han opp en svømmeklubb for homofile. Det hindret ham likevel ikke fra et høyt alkoholforbruk og testing av narkotika.

I disse årene hadde Richard mange ulike kjærester. De fleste forholdene ble kortvarige, og Richard betegner seg som sexavhengig.

«I 1994 døde partneren min av aids. Vi hadde vært kjærester i tre år», sier Richard. Etter det ble han enda mer aktiv i homomiljøet. Tre måneder senere reiste han til USA for å delta i gay-olympics, altså olympiske leker for homofile. Dette var et enormt stort arrangement. Siste dag ble det annonsert at de neste lekene ville bli arrangert i Amsterdam.

«Det gjorde meg veldig entusiastisk. Jeg sluttet i jobben min i Haag og flyttet til Amsterdam fordi jeg hadde lyst til å være en del av disse lekene i 1998», forteller Richard. Isteden ble han en kristen.

Gamle damer. 34 år gammel visste Richard Oostrum omtrent ingenting om kristen tro. Han begynte å kjenne at livet var tomt og ble nysgjerrig da han litt tilfeldig ble kjent med en kristen mann. Samtidig tenkte han at kristendom ikke kunne være noe for ham siden han var homofil. Likevel kjøpte han en bibel som han begynte å lese. Så bestemte han seg for å gi en tilfeldig kirke en mulighet.

– Det var omtrent 40 personer i kirken. De fleste var eldre. Etter gudstjenesten kom det noen hyggelige eldre damer bort til meg og ville bli kjent med meg. En kvinne spurte hvem jeg var og hvorfor jeg kom. Da fikk jeg lyst til å provosere litt, sier Richard med et lite smil. Han fortalte kvinnen åpent hvem han var og hvordan han levde.

– Jeg tenkte at kvinnen jeg snakket med ville bli sjokkert og foreslå at jeg dro et annet sted. Men hun gjorde akkurat som Jesus ville ha gjort og sa: «Det var litt av en historie. Men skjønner du hva vi gjør her?» Så fortalte hun om Jesus på en slik måte at jeg fikk lyst til å bli en kristen. Den kvelden ba jeg en bønn om frelse. Jeg visste egentlig ikke hva det ville si å være en kristen, men der og da opplevde jeg at identiteten min endret seg. Jeg ble et Guds barn og kuttet ut både alkohol og sex med menn.

Som forelsket. «Var det slik at de homofile følelsene dine forvant?»

«Nei, de gjorde egentlig ikke det. Men de ble ikke viktige. Jeg var som forelsket. På samme måte som et forelsket par kan være så oppslukt av hverandre at de ikke merker at det regner, kjente jeg ingen tiltrekning til det homofile miljøet», sier Richard. Slik var det i fire måneder. Han sluttet å henge med sine homofile venner og valgte isteden bønnemøter med eldre kvinner i kirken.

Richard understreker at hans historie ikke er en slags oppskrift på hvordan mennesker bør oppleve en omvendelse. Han forteller åpent om viktigheten av å bearbeide sine homofile følelser i samtaler med en sjelesørger. Noen år senere, 39 år gammel, ble han gift med ei brasiliansk dame han møtte gjennom Ungdom i Oppdrag. De har en sønn sammen.

«Jeg er ikke en mann uten problemer. Fortsatt kan jeg kjenne på homofile følelser. Men jeg har opplevd at evangeliet kan endre livet totalt. Det er mitt vitnesbyrd.»

Først publisert i Utsyn. Gjengitt med tillatelse

Espen Ottosen

Resente artikler
Arkiv
Følg oss
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

© 2021 Ungdom i Oppdrag

Youth With A Mission Norway

MM19 DTS ad.jpg