Fem dager visumfritt i Hviterussland

«Davai, davai!» ropes det ut over banen! Kampen mellom «Kamen Saligorsk» fra Hviterussland og «Dobro» fra St.Petersburg er gjevn.

Begge lag skjerper seg, og intensiteten øker jevnt gjennom kampen – hvem vinner? Stillingen er foreløpig 1-2 til fordel for Kamen, idet det blir frispark! Blir det mål for Kamen Saligorsk? Den velkjente kristne fisken er stryket på drakten til guttene fra Hviterussland. Deres drakt er mørkeblå og rød med lyn her og der. På nakken finner man skriften «Zeus». Fem minutter senere ringer klokken - Kamen Saligorsk vant 2-1, seier til Hviterussland!

Det tar ikke lang tid før to nye lag går på banen. Alle kampene begynner med at begge lag står i ring og ber; «Velsign kampen og beskytt oss!». Når «Yeti» fra Kiev kjemper med «Napalm Riga» er det en solid alders-forskjell. Laget fra Kiev er stort sett familiemenn med litt mage, mens Napalm består av 20-åringer som nesten ikke trenger å puste når de løper. I motsetning til forrige kamp blir denne en lett match for Napalm som vinner 5-0!

Fem visumfrie dager

Det er spennende å være her! Jeg har tatt i bruk fordelen av å kunne fly inn til Hviterussland og oppholde meg der visumfritt i fem dager. Dette en stor fordel siden det gjør det mye lettere for oss innenfor Schengen-sonen å reise dit. Et av de første spørsmålene jeg blir stilt når jeg kommer inn døra er hvorfor det ikke er et norsk lag til stede, og hva jeg skal gjøre med det?! «La oss se på det!» Svarer jeg. Kanskje jeg kjenner noen som kan tenke seg en tur østover? Det er stort sett tidligere østblokk-land som deltar, men det gryr et håp blant arrangørene om at andre også skal komme. Inn i sitt tiende år har «Youth for Christ» og UIO Hviterussland stått i bresjen for å skape en plattform der nasjonene kan møtes for å konkurrere og ha det moro! På banen møter ikke bare forskjellige land hverandre – også trosretninger og religioner. Selv om arrangementet er kristent er det åpent for alle, også de som ikke tror. Når jeg snakker med Mihail Kornev blir det fort tydelig for meg at meningen med denne cupen er jo å skape en plattform hvor fotball og tro kan bygge et rammeverk der mennesker blir frelst, disippelgjort og finner tilhørighet. Kronen på kaka her er at visjonen også bærer et misjonalt perspektiv hvor man drømmer om å pionere slike miljøer både i denne regionen av Europa, men også utover!

95 grader Badstu

Med middagen i magen er det nå tid for å ha det litt gøy! Noen går slitne til sengs, men jeg blir med en god gjeng på «Banya», eller sauna. På termostaten prøver jeg å finne ut temperaturen, men må se ganske nær toppen før jeg finner den – 95 grader! «Legg deg ned»! Det er varmt å ligge på treverket i saunaen mens jeg blir pisket med greiner. Jeg blir kjent med flere forskjellige liv mens jeg sitter i varmen og øynene svir! Det viser seg fort at ikke alle har det så greit, men noen av dem vet heller ikke hva Gud har i vente for dem neste dag. De vet ikke at det kommer til å være alter-kall der de får muligheten til å gi sine liv til Jesus!

Frelse

Neste dag etter at «Ressurs Sibir» vinner cupen møtes alle lagene i sportsrommet. Her får alle lag t-skjorter og en gave til å ta med seg hjem! Det er stor begeistring og jubel! Til og med blant lagene som var på bunn, blant annet guttene fra Moldova som satte sammen et lag to dager før turneringen, liker seg her! Etter at alle lag er feiret begynner Gudstjenesten. Trekkplasteret er en velkjent pastor som for få uker siden løp 500 km gjennom gatene i Minsk for å feire reforma-sjonen, og den første Bibel på Hviterussisk som kom for 500 år siden!

Det som gjør øyeblikket stort er ikke talen i seg selv, men alle spørsmålene som kommer opp om hans trosliv! I dette øyeblikket merket jeg at Den hellige ånd begynte å røre ved mennene i rommet. Når siste spørsmål er stilt gir pastoren en utfordring; «Hvem ønsker å ta imot Jesus som Herre og Frelser i sitt liv, og vende seg om til Ham? Plutselig blir rommet stille i noen sekunder før en reiser seg opp. Like etter reiser en ny seg opp. Til slutt står flere enn 20 deltakere foran oss med løftede hender. Pastoren initierer frelsesbønnen, og mennene følger ham. Målløs, i glede, men også full av undring over hva som skjer rundt meg spør jeg meg selv; «Er dette virkelig deg, Gud?».

Det er nå siste dag før jeg reiser hjem. På Burger King i Minsk treffer jeg Vitaly Valui, lederen for YWAM Minsk sin sports-tjeneste. Helt fra begynnelsen var han med å starte denne tjenesten for ti år siden. «Er det slik hvert år?», spør jeg. «Ja, arrangementet blir bare større og større. Mange har blitt frelst, og møtt av Jesus! Men når kommer det et lag fra Norge?»

Resente artikler
Arkiv
Følg oss
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

© 2021 Ungdom i Oppdrag

Youth With A Mission Norway

MM19 DTS ad.jpg