Fra Mercy Ships til UIO Medical Ships


Ungdom i Oppdrag etablerte Mercy Ships på 70-tallet, og «Anastasis» ble som første skip satt i tjeneste i 1978, men i 2002 ble Mercy Ships skilt ut som egen organisasjon.

«Anastasis» tjenestegjorde hovedsakelig langs vestkysten av Afrika. Etter hvert økte UIOs flåte med flere hospitalskip. Gjennom Mercy Ships, berørte Ungdom i Oppdrag tusenvis av mennesker, som ble gitt nye liv og et håp for fremtiden. I 2002 ble Mercy Ships skilt ut som en egen organisasjon, uavhengig av Ungdom i Opp­drag, og har siden da fortsatt sitt flotte arbeid.

Fortsatt skip i UIO

Selv om Mercy Ships ble skilt ut som egen organisasjon, har ikke Ungdom i Oppdrag sluttet å bruke skip i sin tjeneste. I dag har UIO internasjonalt omkring 25 båter og skip verden over, under navnene UIO/YWAM Medical Ships og Marine Reach. Flåten består av alt fra elvebåter på Amazonas og i Sibir, seilbåter og motorbåter i Middelhavet og Karibien, til større hospitalskip som hovedsakelig opererer i Melanesia, Mikronesia og Polynesia, øystater som ligger nord og øst for Australia.

Sjøveien knytter sammen øyer og kystsamfunn

Ungdom i Oppdrags fartøy er tilknyttet ulike UIO-sentre på land, og fungerer i realiteten som en utstrakt arm og en unik plattform for arbeidet, spesielt innen barmhjertighetstjenesten. Gjennom sjøveien kan tusenvis av isolerte øyer og kystsamfunn nås. Slik blir båtene verktøy som bruker havet til å knytte mennesker sammen, bygge og styrke lokalsamfunn og relasjoner mellom disse.

Papua Ny-Guinea

UIO Australia har drevet hospitalskip i Papua Ny-Guinea (PNG) siden 2010. PNG er et land med ca åtte millioner innbyggere, og hvor nesten 85% av befolkningen bor helt eller delvis isolert på grunn av manglende infrastruktur og fattigdom.

Samfunns- og helseutfordringene er store, og tilgangen til grunnleggende helsetjenester er meget begrenset.

Det finnes for eksempel bare en tannlege og fem leger pr 100.000 innbyggere. Barnedødeligheten er stor og forekomster av tuberkulose (TB) er på et kritisk nivå, i tillegg til HIV og malaria.

Over 60% av befolkningen har ikke tilgang til rent drikkevann, noe som forårsaker mange alvorlige sykdommer som vanligvis kan forebygges.

«YWAM Liberty»

I 2016 ble UIO Norge forespurt av UIO Australia om å sende et hospitalskip, og inngå et samarbeid for å nå ut til PNG. Vi sa ja, formet UIO Medical Ships Norge, og allerede i mars 2017 inngikk Norge samarbeid med UIO Hawaii om å kjøpe og drifte et skip rundt kysten av PNG.

Skipet, «YWAM Liberty», har siden ifjor blitt ombygd og utbedret, og skal etter planen settes inn i tjeneste fra midten av juli. Om bord blir det tannlegeklinikker, øyeoperasjonsstue og TB-laboratorium. I tillegg vil helse- og samfunnsengasjerte team sendes i land til de mest isolerte menneskene, med Guds budskap om omsorg, liv og håp.

Resente artikler
Arkiv
Følg oss
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

© 2021 Ungdom i Oppdrag

Youth With A Mission Norway

MM19 DTS ad.jpg